Western Riding en Centered Riding

Western lessen / houding en zit / Centered Riding / omgeving Utrecht
Houding en zit: zowel ruiter als paard zijn in balans

Western Riding en Centered Riding

Door: Viola Barkey

 

Ik rijd al mijn hele leven paard en ben ruim 25 jaar geleden met Western Riding begonnen. Voor veel mensen is dit een onbekende tak binnen de paardenwereld. Als je dan uitlegt dat dit de Amerikaanse rijstijl is, associëren zij dit vaak met rodeo rijden en lasso werpen.

 

Gelukkig is Western Riding veel meer dan dat! Het is een vorm van dressuur, waar jaren lange training aan vooraf gaat voordat je je paard tijdens wedstrijden aan een hele losse teugel en verzameld kunt showen. Ik moet toegeven dat Western Riding er vaak nonchalant en gemakkelijk uit ziet. Maar net als met zoveel dingen, hoe makkelijk en ontspannen het er uit ziet, hoe moeilijker het is om dit voor elkaar te krijgen. Dit vergt gehoorzaamheid van en totale controle over het paard.

 

Ik ben een paardensportmasseur en merk dat de ruiter een grote factor is bij het ontstaan van fysieke klachten bij het paard. Dit heeft mij twee jaar geleden nieuwsgierig gemaakt naar Centered Riding. Ik kende Centered Riding niet en nadat ik hier meer over gelezen had, heb ik mij samen met mijn dochter Robyn opgegeven voor een Open Clinic Centered Riding. In eerste instantie had ik mij er op ingesteld dat dit een wollig verhaal zou zijn, maar had mij voorgenomen om hier helemaal open in te gaan. Tijdens de clinic kwam ik er al snel achter dat deze bewustwording niets anders is dan dat je leert begrijpen hoe een en ander anatomisch werkt en daar is niets wolligs aan. Ik zie Centered Riding dan ook als een methodiek die ervoor zorgt dat de samenwerking met je paard wordt verbeterd.

Nu 2 jaar verder met Centered Riding en met mijn diploma CR Level I instructeur op zak, wil ik heel graag andere ruiters helpen om de samenwerking met hun paard te verbeteren en ben ik sinds kort begonnen met lesgeven aan (western-)ruiters. Ik heb wel gemerkt dat de meeste westernruiters (waaronder mijzelf) een no-nonsens instelling hebben en willen geen wollige verhalen horen. Daarom hou ik het in mijn lessen altijd zo simpel mogelijk en laat daar de 4 basisprincipes van Centered Riding in terug komen. 

 

Aan het begin van de les check ik of de ruiter gespannen of oncomfortabel in het zadel zit. Als dat het geval is, laat ik de ruiter tellen [ademhalen] in het ritme dat het paard loopt. Dit zorgt voor meer ontspanning bij de ruiter en uiteindelijk ook bij het paard.

 

Ik besteed heel veel aandacht aan basisoefeningen. Met deze oefeningen maak je je paard niet alleen sterker voor de moeilijkere manoeuvres, maar is ook iets waar je altijd op kan terugvallen wanneer je een probleem tegen komt. Western riding wordt veelal beoefend met een Paint of Quarter horse, een Amerikaans paardenras. De Paint/Quarter is een ware spierbundel en van nature goed ontwikkeld in de borst- en bilspieren. Wel heeft de Paint/Quarter sterk de neiging om op de voorhand te lopen, ook vanwege de lage hoofd/hals houding. Zo heb ik een oefening waar de voorhand van het paard wordt opgetild en bij het oppakken moet er denkbeeldig een dienblad, wat je met 2 handen vast hebt, op een plank erboven worden gelegd. Bedenk daarbij dat je de berg op loopt [blokken bouwen].

 

Bij Western Riding gaat een groot deel van de communicatie met je paard via je zit en benen. Door te kijken waar je heen rijdt [zachte ogen], geef je met je zit aan waar je naar toe stuurt. Dit is überhaupt verstandig om te doen als in een overvolle inrijbak rijdt tijdens een wedstrijd.

Als je je paard gaat showen op wedstrijden, dan wil je paard rijden met (voor de jury) onzichtbare hulpen [centreren]. Als je dit lukt, dan haal je hoge scores. Voor mij werkt het denkbeeldige radartje waarmee je paard kunt controleren in voorwaarts rijden en weer terug nemen in tempo, zonder dat je aan de buitenkant kunt zien welke hulpen er worden gegeven.

 

Verder is het weten waarmee je bezig bent en helder hebben wat je wilt krijgen van het paard [heldere intentie] de grote sleutel naar het groeien naar een hoger level. Of dat nu op recreatief of wedstrijdniveau is. Dat maakt niet uit. Denk steeds in kleine stapjes en wees tevreden met elke 5% die je van het paard krijgt.

 

Wil je meer informatie over Western Riding in combinatie met Centered Riding, neem dan even contact met mij op.